Risicothema 5: Ouderen

Vanwege de groeiende groep ouderen in bevolkingsopbouw, het grote aandeel ouderen onder toeristen, het groeiend aantal ouderen dat deelneemt aan het verkeer én het hoge aandeel in de ongevallen wordt deze groep kwetsbare verkeersdeelnemers als risico aangemerkt.

Het aandeel 60-69 jarige (15,4%) in de gemeente Borger-Odoorn is in de periode 2015 – 2019 met 0,3% gedaald. Het aandeel 70-plussers is in de periode 2015-2019 toegenomen (van 14,5% naar 16,9%), waardoor het totaal aandeel ouderen is toegenomen tot 32,3%. Dit aandeel is lager dan Westerveld (36%) en vergelijkbaar met Aa en Hunze (31%). Het aandeel is relatief hoog in vergelijking tot de rest van Nederland. Relatief gezien wonen de meeste ouderen (65-plussers, conform de CBS- gegevens) in de volgende (CBS-)wijken:

  • Borger (31%)

  • Verspreide huizen Drouwen (31%)

  • Verspreide huizen Buinen (30%)

  • Bronneger (30%)

  • Ees (29%)

In de overige kernen/wijken is het aandeel 65-plussers gemiddeld 24%. Daarnaast is ook bekend dat een groot deel van de toeristen wat de gemeente bezoekt toebehoort aan de categorie 60+. Dit maakt dat ouderen een nog groter onderdeel zijn van het verkeerssysteem dan op basis van de bevolkingscijfers kan worden ingeschat.

De landelijke trend is dat ouderen steeds langer mobiel blijven en dat ouderen steeds meer gebruik maken van ‘nieuwe’ vervoermiddelen zoals de elektrische fiets en de speed-pedelec. Het is dus aannemelijk dat steeds meer ouderen deel uit blijven maken van het verkeerssysteem van de gemeente Aa en Hunze. De onervarenheid van de ouderen met deze nieuwe vervoermiddelen alsmede het vertraagde reactievermogen ook gerelateerd aan de traditionele vervoerswijzen (personenauto, fiets) kan risico’s veroorzaken in het verkeer.

Kijkend naar de verkeersslachtoffers in de gemeente Borger-Odoorn dan betreft 19% van de slachtoffers iemand van 70 jaar of ouder. Ter vergelijking in de gemeente Aa en Hunze en Westerveld bedraagt dit respectievelijk circa 21% en 20%%. Het aandeel 60-69 jarigen slachtoffers betrof 4% en is lager dan Westerveld (12%) en Aa en Hunze (11%). Kijkend naar de ontwikkeling van het gemiddeld aantal slachtoffers onder ouderen over de laatste 5 jaar dan blijft het aandeel slachtoffers relatief gelijk.

De meeste verkeersslachtoffers bij 60-plussers vallen met de fiets (9 van de 23), gevolgd door de personenauto (6). De ongevallen met ouderen vinden zowel binnen (50 km/u) als buiten (60 km/u) de bebouwde kom plaats, zowel op wegvakken (48%) als op kruispunten (52%).