Risicolocaties
De analyse leidt tot de volgende risicolocaties. De toelichting op de risicolocaties is opnieuw in lijn met het stappenplan risicoanalyse van het Kennisnetwerk SPV (zie inleiding Detailanalyse), maar dan toegespitst op locaties. Dit overzicht met risicolocaties is niet limitatief. Het is een voorbeeld die op basis van de nu beschikbare informatie laat zien hoe in lijn met het SPV risicogestuurd risicolocaties kunnen worden gesignaleerd én onderbouwd.
Nieuwe Dijk (tussen Exloo en eerste Exloërmond), Exloërweg (tussen Exloo en Buinen): 80 km/u wegen, fiets (e-bike), snelheid in het verkeer, jongere automobilist.
Deze wegen zijn onderdeel van voortgezet onderwijs (VO-)routes in het buitengebied. Dat maakt het aannemelijk dat fietsers (en ook recreatieve fietsers als snelle verbinding tussen kernen) gebruik maken van deze wegen. De wegen zijn niet volledig ingericht volgens de richtlijnen, zo ontbreken o.a. vrijliggende fietspaden. De V85 snelheden op deze wegen is hoog met op de Nieuwe Dijk een V85 van 95 km/u en op de Exloërweg een V85 van ca. 88 km/u. De wegen kenmerken zich allemaal door een gele of rode CROSS-score (hoge snelheid of hoge snelheid en hoog aandeel ongevallen). In het verleden hebben er specifiek op deze kruispunten dan ook ongevallen plaatsgevonden. Dat resulteert mede in een hoog risicocijfer voor 80 km/u wegen in het gebied waar ook deze wegen liggen. Het kruispunt tussen de Nieuwe Dijk en Exloërveen is tevens een van de ongevallenconcentraties (4 tussen 2016 en 2020). Het betrof hier allen flankongevallen tussen gemotoriseerd verkeer.
Valtherweg/Hoofdstraat/Exloërweg (Odoorn) en Molenstraat (Borger): 50 km/u wegen, fiets (e-bike), ouderen, snelheid in het verkeer.
Deze wegen hebben een gebiedsontsluitende functie binnen verschillende kernen. Veel schoolroutes lopen over deze wegen (BO, VO) en door de aanwezigheid van diverse voorzieningen zijn er ook veel oversteekbewegingen. In combinatie met de relatief grote hoeveelheid autoverkeer zorgt dit voor veel interactie tussen zowel autoverkeer als langzaam verkeer. De wegen zijn niet volledig ingericht volgens de richtlijnen. Zo ontbreken vrijliggende fietspaden, wordt er langs deze wegen ook geparkeerd langs de weg en heeft langzaam verkeer incidenteel hinder van landbouw- of vrachtverkeer. De wegen kennen een rode of gele CROSS-score wat aangeeft dat het aandeel snelheidsoverschrijdingen hoog is én ook het aandeel ongevallen relatief hoog is. Op al deze wegen hebben in het verleden diverse ongevallen plaatsgevonden.
Kruispunt Odoornerweg/Exloër Zandweg, Kruispunt Brinkweg/Albertus Zefatweg/Hondsrugweg en kruispunten op de N379 zonder rotonde: fiets (e-bike), snelheid in het verkeer, deels 80 km/u wegen.
Deze wegen zijn onderdeel van routes voor BO, VO en recreatief fietsverkeer. Het is dus aannemelijk dat hier gedurende de dag diverse fietsers oversteken. Omdat het ook verbindingswegen vormen tussen kernen en de N379 een drukke provinciale weg is, is de kans op interactie met gemotoriseerd verkeer hier aanwezig. Het betreft koude oversteken op wegen waar de V85 veelal minimaal 10 km/u boven de toegestane maximum snelheid ligt. De wegen kenmerken zich allemaal door een gele of rode CROSS-score (hoge snelheid of hoge snelheid en hoog aandeel ongevallen). In het verleden hebben er specifiek op deze kruispunten dan ook ongevallen plaatsgevonden. Dat resulteert mede in een hoog risicocijfer voor 80 km/u wegen ten aanzien van de N379.