Risicolocaties
De analyse leidt tot de volgende risicolocaties. De toelichting op de risicolocaties is opnieuw in lijn met het stappenplan risicoanalyse van het Kennisnetwerk SPV (zie inleiding Detailanalyse), maar dan toegespitst op locaties. Dit overzicht met risicolocaties is niet limitatief. Het is een voorbeeld die op basis van de nu beschikbare informatie laat zien hoe in lijn met het SPV risicogestuurd risicolocaties kunnen worden gesignaleerd én onderbouwd.
Smilde, kruispunten Polakkenbrug (t.h.v. Linthorst Homanweg/N371): 50 km/u, fietsers, ouderen
Het kruispunt ligt op een doorgaande (provinciale) weg die Smilde met Assen verbindt. Anderzijds ligt het kruispunt bij een brug over de Drentsche Hoofdvaart die de woningen/straten daar en het achterland met Smilde verbindt. Hierdoor is het aannemelijk dat dit een druk kruispunt is met veel doorgaand/lokaal verkeer, uitwisseling van verkeersstromen en een divers verkeersbeeld. Hierop aanvullend laat de vormtoets zien dat verkeerssoorten op de toe leidende wegen niet altijd worden gescheiden. Dit blijkt ook uit vormtoets dat verkeer niet altijd wordt gescheiden. Ook zijn er niet overal oversteekvoorzieningen aanwezig voor langzaam verkeer. Langzaam verkeer moet zich dus tussen het overige verkeer begeven, ook om over te steken. De toe leidende wegen van het kruispunt hebben ook lange rechtstanden waardoor snelheid een issue kan zijn. Dit blijkt ook uit de CROSS score die een hoge snelheidsscore laat zien, en deels ook een hoge ongevallenscore. Het gebied rondom het kruispunt laat zich kenmerken door enkele horeca zaken/levensmiddelen direct nabij het kruispunt. Hierdoor is het aannemelijk dat dit ook (langzaam) verkeer aantrekt. Smilde zelf laat een grote spreiding zien wat leeftijdsgroepen betreft dus aannemelijk dat zich hier weggebruikers van alle leeftijden op de weg/het kruispunt begeven. Te meer ook omdat de route vormt voor zowel het BO (in Smilde) als VO (van- en naar Assen) dus de kans op fietsers/scholieren is groot.
Op dit wegdeel hebben zich in de periode 2016-2020 zeven ongevallen voorgedaan. Dit zijn vrijwel allemaal flankongevallen in combinatie met een personenauto. Een keer betrof het een jonge bromfietser en een keer een oudere op een scootmobiel.
Beilen, Esweg, tussen Markt en Sportlaan: 50 km/u, fietsers, ouderen.
De Esweg is een belangrijke doorgaande- en ontsluitingsweg die verschillende delen van Beilen met elkaar verbindt. De weg vormt de scheiding tussen het centrum (met veel voorzieningen) in het oosten en diverse woonwijken en de A28 in het westen. Hierdoor is het aannemelijk dat de Esweg een drukke verkeersader is met zowel doorgaande als lokaal verkeer alsmede veel overstekend (fiets)verkeer vanuit de wijken naar het centrum. Uit de vormtoets blijkt dat er voor overstekend langzaam verkeer niet overal voldoende veilige oversteekvoorzieningen aanwezig zijn. Ook wordt er incidenteel geparkeerd tussen de rijbaan en het fietspad en ligt er aan weerszijden een school. De weg maakt dan ook deel uit van zowel een BO-route als een VO-route: De kans op scholieren (fietsers) is groot. Ook wonen er veel ouderen in de directe omgeving, ook een kwetsbare groep. Wat de CROSS-score betreft scoort de weg qua snelheid laag, en qua ongevallen hoog.
Op dit wegdeel hebben zich in de periode 2016-2020 negen ongevallen voorgedaan, veelal fietsers in combinatie met personenauto’s. Bij drie ongevallen was een 60+er betrokken, waarvan een met dodelijke afloop.
Laaghalen, De Streek, tussen de A28 en Laaghalerveen. 80 km/u, beginnend bestuurders.
De Streek verbindt de A28 en Hooghalen met Smilde en kenmerkt zich als landelijke weg met veel obstakels direct langs de weg (bomen) en erfaansluitingen (o.a. agrarische bedrijven). Er is dus sprake van een divers verkeersbeeld waar ook vracht- en landbouwverkeer deel van uitmaakt. Ook is er sprake van een combinatie van een rechtstand alsmede een (flauwe) bocht. De CROSS score laat dan ook een hoge ongevallen en een hoge snelheidsscore zien. De vormtoets sluit hierop aan met een lage score: Een lage acceptatie van de snelheidslimiet, een obstakelvrije zone die niet breed genoeg is en inrichting van kruispunten die te wensen over laat. Wel is er voor fietsers een vrij liggend fietspad echter is deze aan de smalle kant en ook hier hebben obstakels (bomen) een negatieve invloed.
Op dit wegdeel hebben zich de in de periode 2016-2020 tien ongevallen voorgedaan, vrijwel allemaal met de personenauto. Hierbij valt het aantal jonge bestuurders op evenals de aard (aanrijding met een boom) en ernst van de afloop (5 doden).