Risicolocaties

De analyse leidt tot de volgende risicolocaties. De toelichting op de risicolocaties is opnieuw in lijn met het stappenplan risicoanalyse van het Kennisnetwerk SPV (zie inleiding Detailanalyse), maar dan toegespitst op locaties. Dit overzicht met risicolocaties is niet limitatief. Het is een voorbeeld die op basis van de nu beschikbare informatie laat zien hoe in lijn met het SPV risicogestuurd risicolocaties kunnen worden gesignaleerd én onderbouwd.

Hoogeveen, Grote Kerkstraat, 50 km/u, fietsers, ouderen

De Grote Kerkstraat ligt ten oosten/noordoosten van het centrum (in een omgeving met veel voorzieningen) en is onderdeel van de centrumruit. Het gebied is een van de dichtstbevolkte van Hoogeveen en kent een grote variëteit aan inwoners/leeftijdsgroepen. Dit zorgt in de Grote Kerkstraat voor een druk en zeer divers verkeersbeeld: Verkeersstromen van zowel gemotoriseerd als langzaam verkeer kruisen elkaar en ook vindt er veel uitwisseling plaats. Daarnaast is er sprake van zowel recht doorgaand verkeer als overstekend verkeer dat vanuit de omliggende wijken naar het centrum wil. En volgen kruispunten elkaar kort op. De Grote Kerkstraat maakt deel uit van een VO-route en ook liggen er in de omgeving enkele basisscholen. Dit maakt het aannemelijk dat zich schoolgaande (jonge)kinderen in het verkeer begeven en oversteken. Zij doen dit veelal als fietser en voetganger; dit is een kwetsbare groep. De Grote Kerkstraat heeft een CROSS-score die met name hoog is op het vlak van ongevallen, en minder op snelheid. Hierop aanvullend blijkt uit de vormtoets dat de kruispunten in de Grote Kerkstraat niet met rotonde of VRI zijn ingericht en ook zijn niet overal voldoende veilige oversteekvoorzieningen voor fietsers en voetgangers. Verder wordt er incidenteel geparkeerd tussen de rijbaan en het fietspad. Wat de fietspaden betreft; deze zijn overal vrijliggend en hebben eenrichtingsverkeer, echter zijn de kruispunten ongeregeld/fietsers hebben geen voorrang. Ook zijn er obstakels in de obstakelvrije zone en zijn de fietspaden niet overal voldoende breed. Tot slot is het risicocijfer van 50km/u van de wijk waarin de Grote Kerkstraat ligt iets hoger dan het gemeentelijk gemiddelde voor 50 km/u wegen: De kans om betrokken te raken bij een ongeval is in de wijk van de Grote Kerkstraat ca. 15% hoger ten opzichte van het gemiddelde. De afgelopen jaren hebben zich in de Grote Kerkstraat 8 ongevallen voorgedaan; 4 van de 8 met letsel, 5 van de 8 zijn flankongevallen.

Hoogeveen, Pesserstraat, 50 km/u, fietsers, ouderen.

De Pesserstraat vormt een belangrijke (lokale) invalsweg voor de stad Hoogeveen en verbindt het centrum met het industriegebied aan de Toldijk en Pesse/het achterland. Hierdoor is het aannemelijk dat de Pesserstraat een divers verkeersbeeld kent waarin ook vrachtverkeer is inbegrepen. Ook is de Pessestraat onderdeel van zowel een BO- als een VO-route, ligt er tevens een VO-locatie in de buurt alsmede enkele andere voorzieningen zoals een sportschool en een wooncomplex voor senioren. Ook liggen er diverse woningen langs de straat. Gezien de dwarse ligging van de Pesserstraat tussen het treinstation en het noordoostelijke industriegebied is het ook aannemelijk dat er sprake is van (overstekend) woon-werkverkeer. De Pesserstraat kent een CROSS-score die voor ongevallen en snelheid beide hoog is. Hierop aanvullend blijkt uit de vormtoets dat de Pesserstraat geen vrijliggende fietspaden heeft maar fietssuggestiestroken. Er is dus geen scheiding van verkeerssoorten (op voetgangers na). Ook zijn er onvoldoende veilige oversteekvoorzieningen voor fietsers en voetgangers en kan er vrachtverkeer aanwezig zijn. In combinatie met hogere snelheden vormt dit een risico. Tot slot is het risicocijfer van 50km/u van de wijk waarin de Peerstraat ligt iets hoger dan het gemeentelijk gemiddelde voor 50 km/u wegen: De kans om betrokken te raken bij een ongeval is in de wijk van de Pesserstraat ca. 15% hoger ten opzichte van het gemiddelde. De afgelopen jaren hebben zich in de Pesserstraat 13 ongevallen voorgedaan; 6 van de 13 met letsel, 6 van de 13 zijn flankongevallen.

Elim, Carstensdijk, 60 km/u, jongere automobilisten, fietsers, snelheid in het verkeer

De Carstensdijk vormt de verbinding van de kern Elim met overige dorpen in de buurt en is onderdeel van de route Hollandscheveld en Hoogeveen/aansluiting A28. De ligging is landelijk/agrarisch gebied dus is het aannemelijk dat er landbouwverkeer gebruik maakt van de Carstensdijk. Voor de vormtoets zijn geen gegevens bekend maar een blik op de kaart en actueel beeldmateriaal toont dat de Cartensdijk vrijliggende fietspaden heeft en een lange rechtstand kent (en weinig snelheidsremmers) in combinatie met obstakels (bomen) dicht langs de weg en diverse (boeren)erfaansluitingen. De CROSS-score is dan ook hoog, voor zowel ongevallen als snelheid. De Carstensdijk is tevens onderdeel van het regionaal fietsnetwerk en een BO- en VO route van/naar Hoogeveen: Scholieren/fietsers kunnen gebruik maken van vrijliggende fietspaden. Deze zijn eenrichting dus zal de Carstensdijk hierbij door fietsers moeten worden overgestoken. Oversteekvoorzieningen voor langzaam verkeer zijn echter niet aanwezig. Ook liggen er een aantal campings in de omgeving, wat de kans op de aanwezigheid van toeristisch/langzaam verkeer vergroot. De afgelopen jaren hebben zich in op de Carstensdijk 15 ongevallen voorgedaan; 7 van de 15 met letsel, 6 van de 15 zijn flankongevallen.