Overige aandachtspunten

In de voorgaande paragrafen zijn de risicothema’s beschreven die er uit springen in de gemeente Meppel. Het leveren van inspanning op deze risicothema’s is het meest effectief om de verkeersveiligheid te verbeteren. Dat betekent echter niet dat het niet nodig is om inspanning te leveren op de overige thema’s van het SPV. Uit de analyse zijn nog enkele andere aandachtspunten naar voren gekomen welke op zichzelf staand een risico vormen, maar er niet uit springen in de totale risicoanalyse:

VIA ongevalsdata

Hoewel het al jaren bekend is dat er sprake is van onderregistratie in de ongevalsdatabases is het voor de gemeente Meppel potentieel erg waardevol als er extra ingezet kan worden op het inzichtelijk maken van de zogenaamde ‘witte vlekken’ in de huidige database. Zo is er bijvoorbeeld bij 26 van de 128 letselslachtoffers (20,3%) op gemeentelijke wegen geen snelheidsregime geregistreerd, en ook hebben 26 letselslachtoffers de vervoerswijze ‘Anders’ geregistreerd staan. Deze onvolkomendheden in de ongevalsdata is ook één van de redenen om het verkeersveiligheidsbeleid risicogestuurd te maken (dus ook met inbegrip van andere indicatoren dan alleen slachtoffercijfers), echter zou een betere nauwkeurigheid van de registratie weer tot nieuwe inzichten kunnen leiden.

Landbouwverkeer in het buitengebied

Landbouwverkeer is vaak slecht vertegenwoordigd in de beschikbare informatie rondom verkeersveiligheid. Dat betekent niet per definitie dat het niet voor verkeersveiligheidsrisico’s zorgt. Meppel is een gemeente met veel landbouwverkeer. Zowel in het buitengebied als in de kleinere kernen is landbouwverkeer een groot onderdeel van het verkeersbeeld. Dit brengt risico’s met zich mee. De vormtoets laat zien dat wegen in de verschillende gebieden van de gemeente niet vrij zijn landbouwverkeer. Doordat de inrichting tevens beperkt is verhoogd dat het risico in combinatie met andere verkeersdeelnemers.

Door het SWOV is onderzoek gedaan naar landbouwverkeer in het buitengebied en de slachtoffers bij ongevallen met deze voertuigen. Slachtoffers van een ongeval met een landbouwvoertuig vallen grotendeels bij de tegenpartij. De meeste slachtoffers vallen onder fietsers en inzittenden van bestel- en personenauto’s. Onder de doden is het aandeel fietsers het hoogst. Onder de ernstig verkeersgewonden was in de periode 2005-2009 het aandeel inzittenden van bestel- en personenauto’s het hoogst. Het aandeel slachtoffers onder bestuurders en eventuele passagiers van het landbouwvoertuig is een stuk lager. Het overgrote deel van de dodelijke ongevallen met landbouwvoertuigen gebeurt op wegen buiten de bebouwde kom: op 80- en 60 km/uur-wegen. Een belangrijke ongevalsoorzaak is de breedte van het (land)bouwvoertuig in combinatie met vooral smalle wegen, evenals het feit dat het zicht van de bestuurder vaak geblokkeerd wordt door delen van het voertuig, werktuigen of lading. Ook de zichtbaarheid en herkenbaarheid van landbouw­voertuigen in het donker kan een probleem zijn.

In de gemeente Meppel is in de periode 2016-2020 géén slachtoffer gevallen in combinatie met een landbouwvoertuig, volgens VIA. Wel was een landbouwvoertuig 2 maal betrokken bij een ongeval.