Risicothema 1: 30 km/u wegen

De gemeente Meppel heeft procentueel gezien meer 30 km/u wegen (in weglengte) dan gemiddeld in Drenthe en deze wegen kennen ook het hoogste risicocijfer binnen de gemeente.

Het aandeel 30 km/u wegen in de gemeente Meppel is 45% (gemeten naar weglengte). Dit is ruim meer dan het Drents gemiddelde en vergelijkbaar met gemeenten als Assen, terwijl dit in Emmen 35,5% is. Het aandeel weglengte binnen de gemeente dat geen snelheidslimiet geregistreerd heeft staan in de NWB data is ca. 0,9%, wat redelijk laag is.

Van de 30 km/u wegen in de gemeente Meppel is de balans tussen vormgeving, functie en gebruik op weg- en buurtniveau gescoord middels een toetsing op diverse criteria. Deze scoren gemiddeld een onvoldoende (4,4 van de 9 punten gemiddeld voor individueel getoetste wegen, 6,9 gemiddeld voor de op buurtniveau getoetste wegen). De beoordeelde buurten scoren het minst goed op de naleving van de snelheidslimiet. Individueel getoetste wegen scoren het minst goed op de aanwezigheid van snelheidsremmers, de acceptatie en geloofwaardigheid van de geldende limiet en de oversteekbaarheid. Deze vormtoets is door de gemeente ingevuld, waaruit bleek dat de minst hoog scorende gebieden met name de Koninginnebuurt en Meppel Centrum zijn. Een van de best beoordeelde buurten is de Bloemenbuurt.

De V85 uit de snelheidstool van VIA laat zien dat de snelheid op diverse 30 km/u wegen boven de maximumsnelheid ligt, met een aantal V85’s tussen de 40-50 km/u. De wegen met de grootste overschrijdingen concentreren zich in Nijeveen (Dorpsstraat) en verspreid over de hele bebouwde kom van Meppel zelf. Het merendeel van de wegen waar te snel wordt gereden kennen een overschrijding van 10 km/u of minder. Dit betreft allemaal de 30 km/u wegen die een ontsluitende functie hebben, in vrijwel elke kern of wijk.

Kijkend naar de ongevallen zien we dat het risicocijfer op 30 km/u wegen (het aantal ongevallen afgezet tegen het aantal gereden kilometers (de voertuigprestatie)), in de gemeente Meppel 0.612 is. Dit is het hoogste risicocijfer in de gemeente, en ook hoger dan het gemiddelde van Drenthe (0.448). Dit cijfer is ook ruim driemaal hoger dan het risicocijfer op 50 km/u wegen binnen de gemeente (0.181) en het risicocijfer op 60 km/u wegen (0.177).

Dit houdt in dat op een gemiddelde 30 km/u weg in de gemeente Meppel vaker een letselongeval plaatsvond dan op een gemiddelde 50 of 60 km/u weg in Meppel. Wanneer wordt ingezoomd naar risicocijfers binnen specifieke delen binnen de gemeentegrenzen, dan valt op dat het risico zich met name voordoet in Koedijkslanden[1] (0.666) en het centrum (0.603).

Wanneer specifiek wordt gekeken naar de ongevallen dan komt naar voren dat in de periode 2016-2020 er 40 slachtoffers (31% van het totaal aantal slachtoffers (128)) zijn gevallen op gemeentelijke 30 km/u wegen. Ter vergelijking, in de gemeente Emmen en Assen bedroeg dit circa respectievelijk 13,6% en 30%. Dit illustreert dat het hogere risicocijfer in Meppel op dit wegtype sterk beïnvloedt wordt door de vervoersprestatie: bij een lager aantal afgelegde kilometers gaat het risicocijfer omhoog. De meeste slachtoffers vallen onder de fietsers (17 (19 incl. e-bike)). Brom- en snorfietsers kwamen samen 9 maal voor in de slachtoffercijfers, net als 9 slachtoffers waarvan de vervoerswijze niet geregistreerd is. Kijkend naar de ongevalsbetrokkenheid van de diverse modi, dan komt de fiets op een tweede plaats, na de personenauto (totaal 241 betrokken partijen, waarvan 117 automobilisten en 35 fietsers). Dit verschil in ordegrootte toont duidelijk aan dat fietsers weliswaar vaker letselslachtoffer zijn, maar dat automobilisten ruim drie keer vaker bij ongevallen betrokken zijn. Van de 40 letselslachtoffers op 30 km/u wegen vielen er 19 op een wegvak en 21 op een kruispunt.

Figuur 2: Locaties ongevallen 30 km/u wegen Meppel, 2016-2020 (VIA)

  • 1 Zo wordt het postcodegebied genoemd volgens de CBS wijkindeling.