Risicothema 4: Brom- en snorfietsers
Er is een groeiend aantal brom- en snorfietsen. Dit vergroot in de toekomst de kans op interactie met deze vervoerswijze. Het aandeel slachtoffers op de brom- en snorfiets is relatief hoog, ook in vergelijking met andere gemeenten.
Het aandeel bromfietsen in Assen is 2,9%. Dit aandeel is hoger dan in Almelo (2,6%) en lager dan in Meppel (3,2%). Het aandeel snorfietsen is 5,7%. Dit aandeel is lager dan in Almelo (7,3%) en hoger dan in Meppel (3,8%). Het aandeel bromfietsen is de afgelopen jaren stabiel gebleven, het aandeel snorfietsen is licht toegenomen, alsmede dus het aandeel als onderdeel van het straatbeeld.
In Assen zit de brom- en snorfietser op de meeste wegen op de rijbaan. Uitgangspunt is dat in ieder geval op alle 70 km/u en 80 km/u wegen de brom- en snorfiets zich op het fietspad bevindt. Op de 50 km/u wegen kent de brom- en snorfietser een wisselende positie. De interactie die hierdoor ontstaat tussen brom- en snorfietser en andere weggebruikers kan risicoverhogend werken.
Figuur 6: Bromfietspaden in Assen
Het aandeel slachtoffers op de brom- en snorfiets is 17% (7% snorfiets, 10% bromfiets). Daarbij zijn alleen de ongevallen op gemeentelijke wegen meegenomen. Dit aandeel is vergelijkbaar met Meppel (16%) en lager dan in Almelo (22%). Circa 53% van de ongevallen vindt plaats op 50 km/u wegen. Op 50 km/u wegen vallen relatief gezien meer ongevallen op wegvakken (ca. 55%) dan op kruispunten (45%). De meeste brom- en snorfietsongevallen vinden plaats in de leeftijdscategorie 16-17 jaar (37%). Wanneer wordt gekeken naar de locaties van bromfietsongevallen valt op dat een deel is gekoppeld aan de locaties waar de overgang zit van bromfietspad naar rijbaan of enkel op het bromfietspad zelf (bromfiets-bromfiets ongevallen bijv.). Het is belangrijk aandacht te houden voor dit type mogelijke conflictsituaties.